Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat sâmbătă că va închide fabricile în care au avut loc proteste și greve ale muncitorilor, a anunțat agenția rusă de presă RIA.
Acesta este ultimul dintr-o serie de avertismente lansate de către liderul de la Minsk la adresa protestatarilor care contestă rezultatul alegerilor de pe 9 august, pe care Lukașenko le-ar fi câștigat cu peste 80% din voturi, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Totodată, Lukașenko a dat de înțeles că angajații care protestează ar putea să fie concediați.
„Dacă o fabrică nu funcționează, atunci haideți să punem un lacăt pe porțile sale începând de luni, haideți să o închidem. Oamenii se vor calma și mai apoi vom decide pe cine vom mai chema să mai lucreze”, a declarat sâmbătă Lukașenko, aflat într-o vizită în orașul Grodno, din vestul țării, aflat în apropiere de granițele cu Polonia și Lituania.
Lukașenko se confruntă cu proteste masive împotriva sa, inclusiv în capitala Minsk, după alegerile din 9 august, despre care manifestanții susțin că ar fi fost fraudate.
Unii dintre angajații fabricilor de stat s-au alăturat și ei protestelor din stradă, mulți dintre aceștia intrând în grevă.
Lukașenko a negat în repetate rânduri că alegerile ar fi fost fraudate, notează Reuters.
Liderul opoziției, Sviatlana Tsikhanouskaya, a părăsit țara în urma alegerilor și s-a refugiat în Lituania.
Fără a numi pe cineva, Lukașenko a declarat că organizatorii protestelor „stau în țările vecine” și se bucură de sprijin politic din partea liderilor acelor țări.
Într-un interviu acordat sâmbătă pentru Reuters, Tsikhanouskaya a declarat că se vede ca fiind un simbol al schimbării în Belarus și că rolul său este acela de a obține organizarea unor noi alegeri prezidențiale. Ea a adăugat că, mai devreme sau mai târziu, Lukașenko va fi nevoit să demisioneze.
Tot sâmbătă, Lukașenko a cerut Armatei să ia „cele mai stricte măsuri” pentru a pune capăt încercărilor de îndepărtare de la putere a Administrației sale.